Livet som mor… og studerende!

Jeg har altid ønsket mig at få børn, så det kom ikke som nogen overraskelse for nogen da vi fortalte at vi ventede os i december 2016. Vi har bevidst valgt, at vi skulle have et barn, mens jeg studerer, da vi godt kunne lide tanken om, at mine dage var lidt mere fleksible, ens hvis jeg  arbejdede. Nu har jeg modtaget så meget interesse for det, at være mor og  studerende, så jeg vil forsøge at fortælle lidt om, hvilke overvejelser vi har haft, og hvorfor jeg til hver en tid vil anbefale det til andre! Hold på hat og briller. Det her er et LANGT indlæg!

Nå men jeg har faktisk haft en plan for mit liv, lige siden jeg mødte Kenneth. Han har heldigvis været med på ideerne, og er også selv kommet med ideer! Min plan var at gøre gymnasiet færdigt. Tage et sabbatår. Starte på pædagoguddannelsen og blive gravid. Jeg blev færdig med gymnasiet i 2013. Jeg havde heldigvis en god kantakt til en skole, hvor jeg kunne arbejde i mit sabbatår. Kenneth arbejder der, så det var en meget god kontakt! 😀

Planerne udsat

Så blev det ansøgningstid til studiet, men jeg havde slet ikke forberedt mig godt nok! Så jeg kom ikke ind, og måtte vente et år mere. Det føltes så surt! For jeg vidste godt, at på grund af min dårlige planlægning og forberedelse, så måtte vi udskyde projekt baby endnu et år. Jeg har senere hen været lykkelig for, at jeg ikke kom ind. For det første var jeg slet ikke klar til at få de udfordringer og overskride de grænser man gør når man går igennem pædagoguddannelsen. Men jeg var i bund og grund heller ikke klar til at være mor. Det troede jeg bare.

Året efter kom jeg ind. Vi var lige kommet hjem fra vores livs rejse til USA, og sad i Amsterdam Lufthavn da jeg tjekkede min mail.

Du er optaget på pædagoguddannelsen på UCN i Aalborg”

Det var SÅ fedt! Nu kunne jeg se vores fremtid igen! Og denne gang følte jeg mig SÅ klar! Så jeg startede på pædagoguddannelsen i september 2015. Jeg sagde hele tiden til Kenneth, at jeg VILLE have den første lange praktik uden et barn. Det var simpelthen for at mærke efter om uddannelsen i det hele taget var noget for mig, og om jeg kunne klare den uden et barn. Det kunne jeg sagtens! Og da tiden kom, hvor jeg startede i praktik blev jeg gravid.

Overvejelser inden man får børn

Jeg er ofte blevet spurgt om, hvilke overvejelser jeg har haft med at blive mor så tidligt (24 år), samt at jeg stadig er under uddannelse. Mine forældre har hele tiden vidst at jeg gerne ville have børn tidligt, men jeg ved også, at de har håbet på, at jeg ville vente til efter uddannelsen. Men jeg tror det ligger i, at de bare frygter det værste for deres børn – og hvem gør ikke det! Som mange andre sikkert også tænker, så kan der jo ske en masse når man får et barn. Man kan få fødselsdepression der kan gøre, at man ikke kan overskue studierne efter barslen. Man kan få et mentalt eller fysisk udfordret barn, som kræver at man er hjemme 24/7. Hvad med økonomien? Har man råd til at have børn i institution og give dem mad når man studerer? Og bleer, tøj, legetøj, barnevogn, autostol, tremmeseng, puslebord og alt det andet udstyr koster jo også penge! Og det er altså en del penge man bruger på at få børn. Hvad hvis vi får tvillinger?! Så er det dobbelt op på udstyr. Ny bil sikkert. Hvad med pladsen i lejligheden? Omgivelserne, er der have, græs, legepladser tæt på? Der er meget der skal tænkes på!

For slet ikke at tale om den forandring man selv går igennem! Bryster der hænger, strækmærker, større hofter, større numse. Den mentale forandring man gennemgår kan slet ikke beskrives! Ja der er altså mange ting at tænke på, men de vigtigste er; hvor villig er DU til at lægge dig selv på hylden i et vidst omfang, for at kunne være mor for dit barn? Kan du undvære dine hyggestunder med veninderne en onsdag aften. Kan du leve med at hyggestunderne i soveværelset bliver begrænset de første år. Kan du leve med de blikke du kan risikere at få, hvis du ammer offentligt? Kan du gå på kompromis med dig selv i alle situationer. Hvad med jeres forhold? er det stærkt nok? Kan I klare et kolikbarn og huske hvorfor i elsker hinanden på samme tid?

Og ja! Det er ALT sammen noget der har kørt rundt i mit hoved inden jeg blev gravid. Så skal det lige siges at man er forældre på forskellig måde. Men det jeg har fremhævet her, er mine værdier som mor. Men tilbage til det med at være mor og studerende.

Studieliv og børn

I dag er der heldigvis mange der vælger at få børn mans de studerer! Det betyder også at man nemt kan finde nogen som er i samme båd! Nogen at snakke med. Nogen man kan stå sammen med, hvis resten af klassen ikke forstår hvorfor I ikke vil ud og drikke jer fulde torsdag aften. Dét er for mig meget vigtigt! Jeg har aldrig været den der kunne lide at drikke mig fuld – Jeg har da enkelte drukhistorier, bevares – men det er slet ikke der jeg finder ro, lykke, eller nogen som helst anden form for pleasure! Min lykke topper, når jeg ser Nohr med sin far, eller generelt bare når jeg er sammen med min familie! Når vi sidder fredag aften med bland selv slik i skålen, og ser Disney sjov. Når vi snakker om, hvor hyggeligt det bliver, når Nohr bliver stor nok til at kunne tage sin madras med ind i stuen, og falde i søvn der, så vi kan bære ham ind når vi går i seng. At høre sit barn sige mor, er for mig det samme som at høre Kenneth sige jeg elsker dig! Jeg er ULTRA familie menneske, og for mig, har der på det punkt INGEN betænkeligheder været ved at være mor og studerende. Mine begrundelser herudover er, at når jeg skal ud på arbejdsmarkedet, så er jeg mere eftertragtet fremfor en der ingen børn har. For arbejdspladsen har allerede sparet en barsel ved at ansætte mig.

Man kan også bedre tilrettelægge sin egen tid som studerende. F.eks. havde jeg tidlig fri i sidste uge. Jeg kunne vælge at hente Nohr, og få en dag med ham, eller få nogle timer hvor jeg bare var mig. Jeg valgte det sidste. Men måske vælger jeg det første en anden gang. Man kan selv bestemme! Og dage hvor man får tidligt fri, er der altså bare flere af, mens man studerer! Så kan det være man har lidt lektier for, når man kommer hjem, hvilket man med stor sandsynlighed ikke har, hvis man arbejdede. Men så finder man også plads til det. Det kan være man lige bliver på skolen en times tid ekstra, for at læse, inden man henter sit barn. Det er meget fleksibelt!

Spørgsmål fra Instagram

Jeg bad jer stille mig nogle spørgsmål, som I gerne ville have svar på ang. at være mor og studerende. Så jeg har samlet de fleste her. Mangler i stadig svar, eller forstår ikke hvad jeg har skrevet, så fortvivl ej! Jeg planlægger en live-session i løbet af ugen, hvor i kan spørge endnu mere!

Hvordan får i hverdagen til at hænge sammen?

 • Jeg har lavet et system.. som for det meste bliver overholdt. Jeg har for det første inddelt lejligheden i sektioner, og rydder en sektion op om dagen. Jeg har forsøgt at beskrive dette i et opslag på min Instagram lige her. Desuden har jeg lavet en 4 ugers madplan, og bestiller mad til en uge ad gangen via Bilka To Go. Verdens nemmeste løsning! Og ellers så er Kenneth og jeg gode til at hjælpe hinanden, hvis en af os bliver for stressede eller for trætte.

Hvordan fungerede det, da barslen sluttede?

 • På pædagoguddannelsen er der ikke noget der hedder semester. Det er inddelt i moduler som vare 4-6 uger. Jeg var lige blevet færdig med min 2. praktik, og skulle fortsætte på modul nr. 8.  Desværre kunne jeg ikke nå at færdiggøre modulet inden jeg fødte. Derfor gik jeg på barsel 2,5 måned før termin – normalt er det omkring 1 måned. Men dette modul gik hen over sommerferien, og derfor varede det lidt længere end normalt. Man starter altså bare hvor man slap. Dog i en ny klasse.

Havde i en opsparing i gjorde brug af under barslen?

 • Ja, man kan vel godt kalde det en opsparing. Jeg får SU-lån, og da jeg blev gravid ansøgte vi om at få det med tilbagevirkende kraft. Det betød altså at vi fik en del penge ind på kontoen, som vi kunne købe udstyr for, og forkæle os lidt med. Og selvfølgelig gemme til uforudsete udgifter også!

Tog i SU-lån?

 • Det vil jeg gerne uddybe mere. For som jeg skrev før, så ja, vi har et SU-lån. Jeg makser det ud hver måned. Dette er udelukkende fordi vores lejlighed er så dyr. Bor man i en mindre lejlighed, som er billigere, så vil jeg tro det godt kan undværes. Men vi gør det, simpelthen fordi det er nødvendigt ift. husleje, men også fordi det bare er rart at have plads til at overføre til en opsparing!

Hvordan fungerer det med barsel og SU?

 • Det meste kan læses på minSU, men det kan godt være kringlet at forstå! Man sender et ansøgningsskema ind til SU-kontoret, hvor man bl.a. vedlægger vandrejournal. Her skal man skrive fra hvornår man ønsker barsel – og dermed fødselsklip, og hvilken form for fødselsklip du ønsker. Herudover skal man også skrive hvornår man forventer at være tilbage på studiet. Denne ansøgning skal accepteres på SU-kontoret – Og bare rolig, jeg er næsten sikker på den ikke kan blive afvist! 😀

Hvordan ser skolen på, at man går på barsel? Og hvad med den nye klasse?

 • Der har ingen negative øjne været rettet mod mig, eller nogen andre gravide på skolen! Det er normalt i dag at blive gravid under uddannelse, og ingen ser negativt på det! Det eneste der kan være, er når man kommer ind den nye klasse. Alle har jo som oftest fundet de personer, de arbejder godt sammen med, så personligt følte jeg, at jeg nu skulle til at bevise hvad jeg kunne, og ligesom “sælge mig selv” og mine evner, for at der var nogen der ville have en ekstra i gruppen. I de fleste klasser er der dog andre nye også, for der er hele tiden nogen der går på barsel/orlov og kommer igen. Jeg var f.eks. så heldig at der var to andre som var startet et halvt år før mig. Altså lige da deres praktik startede. Derfor kendte de jo heller ikke klassen helt så godt – bedre end mig selvfølgelig! Så vi fandt sammen, og heldigvis kunne vi også arbejde sammen!

Noget mere om økonomi!

 • Der er rigtig mange af jer, der spørger ind til det økonomiske! Og det er jo selvfølgelig også dér ens største bekymringer er, ved at få børn. Men seriøst! Man skal ikke til at regne på om man har råd til at få et barn. For så får man aldrig det barn! Med mindre man er millionær eller sådan noget! Man finder altid en løsning! Selvfølgelig skal man have fornuften med sig, men som hovedregel vil jeg sige, at man ikke skal regne i dybden på det! Jeg er så heldig, at Kenneth ikke studerer, men arbejder, og derfor får en del penge mere end mig. Men uanset om den ene arbejder eller begge studerer, så kan det altså sagtens lade sig gøre! Jeg synes selv vi er et ret godt eksempel! For selvom jeg studerer og vi har et barn, så har vi fået lov til at købe et hus. Og selvom vi ikke kunne låne de penge vi ville have kunnet låne, hvis vi ikke havde Nohr, så har vi stadig fundet vores drømmehus!
 • Man får jo også en MASSE tilskud og hjælp af staten og kommunen man bor i. F.eks. skal vi kun betale 1800kr for vuggestue plads i stedet for 4000kr. Hvis man tager SU-lån, kan man få supplerende SU-lån – uanset om din partner arbejder eller studerer. Hvis du er enlig forsørger, eller i begge studerer, kan i derudover få forsørger tillæg til den almindelig SU! Så der er altså en masse hjælp at hente! Man skal bare huske, at SU-lånet jo bliver en gæld, når du er færdig med at læse.

Hvordan er overskuddet til lektier, opgaver, eksamener osv.?

 • Jeg har aldrig rigtig været typen der lærte noget af, at lave lektier. Jeg hører efter i timerne – sådan nogenlunde da… og når det kommer til opgaver og eksamener, så ved jeg hvilke ting vi har gennemgået, og hvilke ting der har interesseret mig, som jeg dermed skal læse lidt op på. Det gode ved pædagoguddannelsen er, at der ikke er én måde at være pædagog på. Jeg går f.eks. meget op i relationsdannelsen, inklusion, ICDP og tværprofessionelt samarbejde (undskyld jeg lige bruger lidt fagtermer, men det er nemmest). Hvor der måske er andre der interesserer sig meget for det flerkulturelle eller mangfoldighed. Jeg kan da godt mærke, at jeg ikke har den samme tid som før, men for mig er det ikke noget problem.

Hvad er det dårligste ved at være mor og studerende?

 • Sådan helt overordnet set, så synes jeg ikke der er noget dårligt ved det. Selvfølgelig kan det være hårdt, hvis man har været vågen halvdelen af natten, og skal op og lytte efter i undervisning, og skal præsterer i gruppearbejde. Men det havde været mindst lige så hårdt, hvis man havde et arbejde. Man kan sagtens finde tid til sig selv, og sin skole! Især hvis man har nogen omkring sig der kan hjælpe lidt til! Er man enlig kan det være man har nogle bedsteforældre. Hvis man er i et forhold, hjælper ens partner jo med hverdagen.

Hvordan er det at komme i gang efter et års pause?

 • Jeg synes det var det værste! Men igen det havde været mindst lige hårdt – hvis ikke hårdere – hvis jeg arbejdede i stedet for. Lige nu går min søster og en af mine veninder på barsel, og jeg er SÅ misundelig! Jeg ville ønske jeg kunne være hjemmegående husmor! Når det så er sagt, så vil jeg jo gerne have min uddannelse, og komme ud blandt andre mennesker, og gøre en forskel med min viden om pædagogik. Og det er det, jeg husker mig selv på hver morgen! Når jeg er nødt til at vække Nohr, fordi han skal i vuggestue. Eller når jeg er nødt til at læse noget til undervisningen dagen efter og Nohr aller helst vil sidde ved mig. Så tænker jeg altid “husk hvorfor du startede!”.

 

Tak fordi i ville læse med! Jeg håber I kunne klare det meget lange indlæg denne gang! 😀

2 comments / Add your comment below

 1. Hvor er det et fint indlæg! Og hvor er jeg glad for at læse, at jeg ikke er alene om den der følelse af, at familien bare trækker mere end en bytur. Jeg blev selv mor som studerende, og selvom jeg ikke gik i byen hver weekend, så ændrede det sig jo alligevel til, at jeg måske går i byen 2 gange om året. Og ved du hvad? Jeg elsker det. Jeg savner det ikke, for jeg vil langt hellere tilbringe en fredag aften på sofaen med en god film, slik og vigtigst af alt min datter og kæreste.
  Tak for et godt indlæg <3 og sikke nogle fine billeder!

  1. Hej Isabella! Hvor er det fedt, at du også kan se dig selv i de ting jeg skriver! Tak fordi du læser med! ❤️ Det betyder alt!

Skriv et svar